Annons
Nyheter

Superjumbons exploderande motor förbryllar

Utredare från franska myndigheter samt Airbus och Engine Alliance ilar nu till Goose Bay i Kanada sedan en motor på en "superjumbo" exploderat över Atlanten.(TT)
Publicerad 1 oktober 2017

Planet, en Airbus A380 tillhörande Air France, var på väg från Paris till Los Angeles i lördags det plötsligt hördes "ett kraftigt poppande ljud", berättar passageraren Sarah Eamigh för New York Daily News.

””

Passagerares bilder och filmer från stunden efter smällen visar att motorn, från USA-baserade Engine Alliance (EA), förlorat sitt hölje, och att de yttre delarna är helt söndertrasade.

Annons

En Airbus A380 har fyra motorer, så planet kunde utan problem gå ner i Goose Bay efter explosionen. Men att ett av världens modernaste och största flygplan utan förvarning råkar ut för ett sådant motorhaveri förbryllar naturligtvis alla inblandade. Air France meddelar enligt nyhetsbyrån AFP att bolaget tillsammans med motortillverkaren EA och den franska haverimyndigheten BEA har skickat en grupp utredare till Goose Bay.

A380 levereras med motorer antingen från EA eller från Rolls-Royce (RR). Även RR-motorn har krånglat. 2010 nödlandade en A380 från Qantas i Singapore efter ett motorhaveri.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons