Annons
Nyheter

Amnesty: Flyktingar tvingas tillbaka

Amnesty anklagar Turkiet för att ha tvingat tusentals flyktingar tillbaka till det krigshärjade Syrien, i strid med internationell rätt. Turkiet har under de senaste veckorna systematiskt skickat tillbaka tusentals personer till det krigshärjade landet som de flytt ifrån.(TT)
Publicerad 1 april 2016

Turkiet har under de senaste veckorna systematiskt skickat tillbaka tusentals personer till det krigshärjade landet som de flytt ifrån.

Uppgifterna kommer från Amnesty International som har talat med en rad flyktingar, frivilligorganisationer och andra källor i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. De hävdar att det skett tvångsdeporteringar i grupp över gränsen nästan varje dag sedan mitten av januari.

Annons

Många av dem ska ha varit oregistrerade flyktingar, men det finns även fall av personer som gripits och skickats tillbaka när de inte burit med sig sina officiella pappershandlingar.

Enligt Amnesty belyser det här riskerna för dem som kommer att skickas tillbaka till Turkiet från Grekland i den nya uppgörelsen EU-Turkiet.

””

Turkiets utrikesminister tillbakavisar att människorna skickats tillbaka till Syrien mot sin vilja.

Det finns enligt Amnesty omkring 200 000 flyktingar i området längst den turkisk-syriska gränsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons