Nyheter

FN oroas över eskalerande strider i Burma

FN oroas över det eskalerande våldet i delstaten Kachin i norra Burma, nära den kinesiska gränsen. Striderna mellan landets armé och gerillagruppen KIA (Kachin Independence Army) har förvärrats sedan slutet av januari. "Det har förekommit tunga strider i Tanai-området sedan den 25 januari 2018.(TT)
Publicerad 2 februari 2018

FN oroas över det eskalerande våldet i delstaten Kachin i norra Burma, nära den kinesiska gränsen. Striderna mellan landets armé och gerillagruppen KIA (Kachin Independence Army) har förvärrats sedan slutet av januari.

"Det har förekommit tunga strider i Tanai-området sedan den 25 januari 2018. Många civila uppges ha dödats eller skadats", står det i en FN-rapport.

Omkring 1 800 människor har evakuerats från Tanai, men många civila är kvar och kan inte lämna området, enligt hjälporganisationer. FN:s personal har inte getts tillträde in i området och kan därför inte bekräfta siffran. I närliggande Sumprabum har över 700 människor sökt skydd i skogen.

KIA, som representerar ett kristet minoritetsfolk, är en av de mest inflytelserika gerillagrupperna och har stridit mot regeringstrupper sedan 2011. Då bröts ett 17 år gammalt eldupphör på grund av att regeringen inte ville diskutera frågan om autonomi för Kachin.

TT