Annons
Nyheter

FN ber om hjälp till Sydsudan

Intensiva strider har fortsatt i Sydsudans huvudstad Juba. FN:s säkerhetsråd har bett om fler soldater och uppmanar parterna att göra allt för att få ett slut på oroligheterna. Stridsvagnar syntes och artillerield hördes på flera håll i Juba under måndagen, uppger vittnen till AFP.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Stridsvagnar syntes och artillerield hördes på flera håll i Juba under måndagen, uppger vittnen till AFP. Boende ska ha barrikaderat sig inomhus.

På Twitter anklagade vicepresidenten Riek Machar presidenten för oroligheterna: "De senaste två timmarna blev vi kraftigt beskjutna av president Kiirs helikoptrar. Detta säger oss att vår partner inte är intresserad av fred."

Annons

Senare under dagen gav såväl presidenten Salva Kiir som vicepresidenten Machar order om eldupphör, enligt AFP och Reuters.

Det fem år gamla Sydsudan har upplevt mer krig än fred. Men den senaste veckans strider i huvudstaden, som krävt minst 272 dödsoffer och fått tusentals att fly, är de första sedan i april.

"Extremt oroade"

FN:s säkerhetsråd fördömde på måndagen i starka ordalag stridigheterna, som blossade upp i torsdags. Rådet betonade att attacker på FN-personal och civila kan innebära krigsbrott och sade sig vara berett att utöka den fredsbevarande styrkan i landet, UNIMISS.

En FN-soldat har dödats och två fick livshotande skador efter att deras läger i Juba träffats av finkalibrig eld och tyngre vapen, uppger FN.

Säkerhetsrådet uppmanade länderna i regionen att utöva fredliga påtryckningar och göra sig beredda att skicka fler soldater.

””

40 svenskar på plats

Rivalerna i landet, vicepresidenten och före detta rebelledaren Riek Machar å sin sida och president Salva Kiir å sin, har uppmanats att implementera fredsavtalet, som bland annat innebär ett permanent vapenstillestånd och ett tillbakadragande av trupper från Juba. Båda ledarna har manat till lugn.

Runt 40 svenskar befinner sig i Sydsudan, varav 15 i Juba.

””

Sedan inbördeskriget bröt ut i december avråder UD från resor till Sydsudan. De som befinner sig i landet uppmanas att stanna där de är och följa utvecklingen noggrant.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons