Nyheter

Förnyat krav på flyktingkvoter

Fotot av treårige Aylan Kurdi livlös på stranden får världens ledare att reagera. På nytt lyfte Tyskland och Frankrike kravet på bindande flyktingkvoter för alla EU-länder. En tanke som dock direkt avvisades av Polen.(TT)
Publicerad 3 september 2015

EU-kommissionen föreslog redan i maj ett bindande system, men vid EU-toppmötet i juni beslutades att fördelningen ska vara frivillig.

På torsdagen gjorde förslaget comeback.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att EU ska dela på ansvaret i den rådande flyktingkrisen genom permanenta och obligatoriska kvoter för medlemsländerna.

””

Merkel stod fast vid principen att "de som behöver skydd. . .  ska få det". Ekonomisk styrka och storlek får avgöra fördelningen mellan de 28 medlemsländerna. Hon betonade att krisen som är den värsta i Europa sedan Balkankrigen på 90-talet, inte går att lösa utan kvoter.

Ungern viker inte

Polens premiärminister Ewa Kopacz avfärdar automatiska kvoter, en ståndpunkt som delas av andra central- och östeuropeiska EU-medlemmar. Hon markerade att Polen gärna hjälper krigsflyktingar men inte migranter vars drivkraft är ett bättre liv i Europa.

Medan kaotiska scener utspelade sig bland de stoppade migranterna och flyktingarna i på centralstationen i Budapest, gjorde Ungerns styrande högerpopulistiska parti Fidesz klart att skärpta gränskontroller träder i kraft redan den 15 september.

Premiärminister Viktor Orbán försvarar att landet nu på olika sätt ska förhindra att människor korsar gränsen, bland annat genom ett 17 mil långt taggtrådsstängsel vid gränsen mot Serbien.

””

Den auktoritäre och inom EU hårt kritiserade Orbán poängterade i en debattartikel på torsdagen att majoriteten av de asylsökande är muslimer: " Det här är en viktig fråga, då Europa och europeisk kultur har kristna rötter."

Skakande bilder

I den ungerska staden Bicske, 3,5 mil från Budapest, stoppades ett tåg med hundratals flyktingar och migranter på väg till Österrike. Kaotiska scener utspelades när polis med våld försökte tvinga iväg flyktingar till ett närliggande flyktingläger. Många vägrade, klamrade sig fast, lade sig på spåren eller flydde från platsen.

””

Men inget som sagts eller gjorts har skakat Europas folk och ledare mer än bilderna på den döde Aylan Kurdi, 3 år, på stranden vid Bodrum i Turkiet.

Hans lilla kropp ger en tydlig och plågsam bild av flyktingkatastrofens fasor. Aylan Kurdi var på flykt från Kobane i Syrien tillsammans med sin mamma, pappa och femårige storebror. Bara pappan överlevde när båten kapsejsade.

Turkisk polis har gripit fyra syrier misstänkta för att ha organiserat båtresan från Turkiet till Grekland, uppger nyhetsbyrån Dogan.

EU kan snart komma att fatta beslut om en militär insats mot flyktingsmugglare i Libyen. Det handlar om att jaga och borda smuggelbåtar för att gripa smugglare och förstöra eller beslagta båtarna. Det är ännu oklart om Sverige ska delta.

TT