Annons
Nyheter

Franska underhuset stöder ny terrorlag

En överväldigande majoritet i det franska underhuset i parlamentet röstade i dag för en ny terrorlag. Den handlar om att göra många av de befogenheter som myndigheterna har fått efter undantagstillståndet som råder sedan terrordådet 2015 permanenta.(TT)
Publicerad 3 oktober 2017

En överväldigande majoritet i det franska underhuset i parlamentet röstade i dag för en ny terrorlag. Den handlar om att göra många av de befogenheter som myndigheterna har fått efter undantagstillståndet som råder sedan terrordådet 2015 permanenta.

Lagförslaget gör att utan tillstånd från en domare kan myndigheter begränsa rörelsefriheten för en som misstänks vara sympatisörer för jihad, stänga lokaler där terrorsympatier förekommer, och genomföra fler oannonserade id-kontroller på gatorna.

Annons

Efter flera dåd den senaste tiden där IS-sympatisörer misstänks vara inblandade har presidenten Emmanuel Macron lyckats få igenom lagen med minsta möjliga motstånd - till människorättsgruppers förfäran.

De menar att myndigheternas ökade befogenheter är integritetskränkande. Undantagstillståndet har förlängts sex gånger.

130 människor dödades i Parisdådet 2015 och med dem inräknade har 241 personer dödats av misstänkta jihadister i Frankrike.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons