Nyheter

Gick flera mil till jobbet i tio år

Han har gått hisnande 3,4 mil för att komma till och från jobbet i tio års tid. Historien om fabriksarbetaren James Robertson i Detroit är på allas läppar i USA. Efter att en student dragit i gång en insamling kan han nu köpa en egen bil.(TT)
Publicerad 7 februari 2015
Han har gått hisnande 3,4 mil för att komma till och från jobbet i tio års tid. Historien om fabriksarbetaren James Robertson i Detroit är på allas läppar i USA. Efter att en student dragit i gång en insamling kan han nu köpa en egen bil. Varje morgon k
Han har gått hisnande 3,4 mil för att komma till och från jobbet i tio års tid. Historien om fabriksarbetaren James Robertson i Detroit är på allas läppar i USA. Efter att en student dragit i gång en insamling kan han nu köpa en egen bil. Varje morgon k

Varje morgon klockan åtta lämnar 56-årige James Robertson sin bostad. Ofta är han väl påpälsad, den långa turen till jobbet kräver grova arbetarkängor. När han kan åker han buss eller pendeltåg, men resan till fabriken i Rochester Hills, norr om Detroit, innefattar en promenad på drygt 11 kilometer. När han ska ta sig hem, efter 14-22 skiftet, är nattrafiken gles. Med en gångtur på över två mil är han inte i säng förrän på småtimmarna.

””

"Änglarnas stad"

Historien om den väderbitne Robertson publicerades av lokaltidningen förra helgen och har spridits som en löpeld i sociala medier. Studenten Evan Leedy, vid Wayne State University, drog i gång en internetbaserad gräsrotsinsamling som på fredagen fått in över 300 000 dollar, motsvarande 2,5 miljoner kronor.

””

Det har varit omtumlande dagar för den långe, lågmälde arbetaren som fått intervjuförfrågningar från i princip alla USA:s tv-kanaler och stora tidningar samt erbjudanden om bilar.

Arbetsmoral

Det var 2005 som James Robertsons gamla bil säckade ihop och han insåg att han måste börja gå till fots till jobbet. Arbetet som maskinoperatör på en gjuterifabrik ger honom en timlön på 10.55 dollar (knappt 90 kronor), vilket är en bit över minimilönen på 8.15 dollar, men inte tillräckligt för att ha råd med en ny bil, bensin och försäkringar.

De senaste månaderna har den ensamme mannen vid vägkanten flera gånger uppmärksammats av en bankman som bor nära fabriken. Bankmannen gav honom lift några gånger - och det var han som tipsade Detroit Free Press.

Berättelsen om Robertson sätter fingret på i USA omdiskuterade frågor som bristande kommunal service och låga löner, men handlar också om sömnbrist (hanteras med stora mängder läsk och tupplurar på bussen) och arbetsmoral. Enligt Robertsons chef Todd Wilson har maskinoperatören aldrig klagat och aldrig kommit försent.

””

TT