Nyheter

Grand Canyon hotas av guldläcka

Miljoner liter vatten som innehåller tungmetaller läcker ut från en guldgruva i Colorado i USA. Det förorenade vattnet har färgat vattnet i Animasfloden senapsgult och breder nu ut sig i ett större område i sydvästra USA.(TT)
Publicerad 10 augusti 2015

Miljoner liter vatten som innehåller tungmetaller läcker ut från en guldgruva i Colorado i USA. Det förorenade vattnet har färgat vattnet i Animasfloden senapsgult och breder nu ut sig i ett större område i sydvästra USA.

Vattnet har spritt sig över 150 kilometer från gruvan och till och med den berömda nationalparken Grand Canyon är hotad.

Tidigare har tusentals människors dricksvatten tagits ur den, i vanliga fall, kristallklara Animas. Det har man nu slutat göra och människor har uppmanats lagra vatten, rapporterar Denver Post.

Olyckan inträffade i förra veckan då anställda vid miljömyndigheten EPA råkade ha sönder en damm i den nedlagda gruvan och vattnet började rinna ut i miljön. Miljömyndigheterna har just nu ingen uppfattning om hur stora skadorna är eller i vilken mån vattnet är farligt för människor och djur.

TT