Nyheter

Storstrejk lamslår Grekland

En landsomfattande storstrejk lamslog Grekland på torsdagen. Fackförbunden bakom stridsåtgärden protesterar mot regeringens planerade pensionsreformer, som krävs för att nya nödlån ska betalas ut till krislandet. Alla inrikesflygningar var inställda till följd av strejken och färjetrafiken stod still.(TT)
Publicerad 4 februari 2016

Alla inrikesflygningar var inställda till följd av strejken och färjetrafiken stod still. Merparten av landets kollektivtrafik påverkades också av strejken,

Generalstrejken, den tredje i ordningen under en tremånadersperiod enligt AFP, riktar sig mot regeringens planer på att sänka den högsta pensionen från 2 700 till 2 300 euro (cirka 25 300 respektive 21 600 kronor). Regeringen vill också slå samman pensionsfonder och öka både anställdas och arbetsgivares bidrag till socialförsäkringssystemet.

Greklands premiärminister, vänsterledaren AlexisTsipras, var tidigare hårdnackad motståndare till de åtstramningar som långivarna kräver för att betala ut nödlån, men skrev efter en u-sväng i frågan i ett kritiskt skede sommaren 2015 under ett nytt stödprogram med nödlån på 86 miljarder euro.

Under strejken väntas protestmöten i centrala Aten.

Förutom pensionsreformer planeras en skattereform, som höjer skatteuttaget från många befolkningsgrupper, samt ett försök att rensa upp bland alla problemlån i den grekiska banksektorn som inte går att lösa ut då många låntagare till följd av skyddsregler inte får vräkas från sina pantsatta bostäder.

TT