Nyheter

Guaidó fråntas immunitet

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó fråntas parlamentarisk immunitet efter ett beslut av landets regimtrogna så kallade konstituerande församling. Guaidó själv anser att beslutet är ogiltigt.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Enligt det nya beslutet kan landets högsta domstol åtala nationalförsamlingens majoritetsledare Guaidó, bland annat för att ha utropat sig som ledare för det krisdrabbade landet.

Han utropade sig själv till interimspresident i januari och har hittills fått stöd från ett 50-tal länder. Han har tidigare uppgett att han fruktar att bli bortförd av regeringsstyrkor.

"Ingen återvändo"

Domstolen har utrett oppositionsledaren för att ha utmanat president Nicolás Maduros makt, men Guaidó motsätter sig utvecklingen.

””

Guaidó erkänner varken domstolen eller den konstituerande församlingen och anser att beslutet är ogiltigt.

””

Enligt Diosdado Cabello, ordförande för den konstituerande församlingen, beslutade ledamöterna enhälligt att Guaidó ska ställas inför rätta. Åtalet väntas både handla om att han utropat sig som interimspresident och även att han att brutit mot ett utreseförbud då han besökte Argentina, Brasilien, Colombia, Ecuador och Paraguay i slutet av februari och i början av mars.

Strömavbrott

Den konstituerande församlingen bildades 2017 och har befogenhet att skriva om grundlagen. Kritiker anser att den bildades för att åsidosätta den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen.

I förra veckan fråntogs Guaidó rättigheten att inneha offentliga ämbeten. Han bannlystes då från sådana poster i 15 år, men dömde även ut det beslutet som ogiltigt.

Landet har drabbats av en rad stora strömavbrott och miljoner invånare har drabbats av bristen på både ström och vatten. Guaidó anklagar regeringen för att ha orsakat strömavbrotten genom inkompetens och bristande underhåll, medan Maduro skyller problemen på sabotage från oppositionen och USA.

I söndags meddelade presidenten att elen ska ransoneras den närmaste månaden i ett försök att säkra vattentillgången.

TT