Annons
Nyheter

Historisk landning av rymdraketsteg

Det första steget av en rymdraket kunde för första gången landa på en flytande plattform i havet. - Jag tror att vi har bevisat att det kan fungera nu, sade en lycklig Elon Musk till journalister efteråt.(TT)
Publicerad 9 april 2016

Det blev femte gången gillt för miljardärentreprenören Elon Musk och hans Space X när de på fredagskvällen svensk tid lyckades landa huvudsteget av deras Falcon 9-raket på en obemannad plattform i Atlanten.

Raketen för med sig förnödenheter till internationella rymdstationen ISS.

Annons

I en webbsändning kunde intresserade till öronbedövande jubel från kontrollrummet se raketsteget bromsa in och med precision landa stående på plattformen.

””

Har kraschat tidigare

Tidigare försök har misslyckats, bland annat har raketen kraschat på plattformen. I juni förra året exploderade hela raketen två minuter efter start, vilket förstörde både den och förnödenheterna.

Målet är att den jättelika bränsleenheten, som vanligtvis bara faller ner i havet, ska kunna återvinnas och spara pengar och miljö i den kostsamma rymdindustrin.

Enligt Musk ska nu tekniker undersöka raketdelen, och förhoppningen är att kunna återanvända den redan i juni. Enligt Musk kostar en raket 60 miljoner dollar att bygga, medan att fylla den med bränsle kostar omkring 300 000 dollar.

Grattis från Obama

Eric Stallmer, ordförande för intresseorganisationen Commersial Spaceflight Federation har stora förhoppningar.

””

Amerikanska presidenten Barack Obama gratulerade via Twitter:

"Grattis Space X för att ha lyckats att landa en raket i havet. Det är på grund av innovatörer som ni och Nasa som USA fortsätter att ha ledningen i rymdutforskning".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons