Nyheter

Tyskt val "en mörk dag för Merkel"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ser ut att lida ett svidande valnederlag i sin hemmadelstat Mecklenburg-Vorpommern. Merkels CDU tappar platsen som andra största parti till högerpopulisterna AFD, enligt söndagskvällens prognoser.(TT)
Publicerad 4 september 2016

I uppdaterade prognoser på söndagskvällen som publicerades av tv-kanalen ZDF får CDU bara 19,1 procent av rösterna och blir därmed tredje största parti i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament, efter högerpopulistiska AFD som får 21,1 procent.

””

"Början till slutet"

AFD blir en nykomling i Mecklenburg-Vorpommerns parlament, men finns redan representerat i hälften av Tysklands sexton delstatsparlament.

””
””

Största parti i delstaten är fortfarande socialdemokratiska SPD - CDU:s koalitionspartner både i delstaten och på riksnivå - som i söndagskvällens prognos får 31,4 procent. Den styrande koalitionen tappar gemensamt 9,1 procent, om prognosen står sig i det slutliga valresultatet, men behåller majoriteten i antal mandat.

Merkels förtroende hos väljarna har rasat till bara 45 procent, jämfört med 67 procent för ett år sedan - innan hon tog beslutet att öppna gränserna för hundratusentals asylsökande. I nästa års viktiga val till förbundsdagen kan Angela Merkel komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler, men hon har ännu inte gett något besked i frågan.

””

Flyktingfrågan avgörande

Många väljare i Mecklenburg-Vorpommern, Tysklands fattigaste och mest glesbefolkade förbundsland, har uppgett flyktingfrågan som avgörande för hur de tänkte rösta.

””

Mecklenburg-Vorpommern tog emot 25 000 asylsökande under förra året, vilket är långt färre än många andra delstater.

Det politiska klimatet i Tyskland har hårdnat och söndagens delstatsval är ytterligare en tydlig fingervisning om att AFD tar plats i förbundsdagen i nästa års viktiga val - med sin anti-islamiska och starkt invandringskritiska retorik som vind i seglen.

Valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern ökade märkbart till 60,5 procent, jämfört med 2011 då bara 51,5 procent av väljarna lade sin röst, enligt ZDF.

TT