Nyheter

Inget åtal för polisskjutning i Sacramento

Med åtta skott dödades den 22-årige svarta tvåbarnspappan Stephon Clark i sin mormors trädgård i Sacramento, Kalifornien i mars i fjol. Men inget åtal kommer att väckas mot poliserna som sköt, meddelar distriktsåklagare Anne Marie Schubert.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

De två poliserna var på jakt efter en misstänkt inbrottstjuv i området, och misstog Stephon Clarks mobiltelefon för en pistol.

””

Som motivering anger hon bland annat sökhistoriken i Stephon Clarks telefon - som visade att han strax före sin död hade sökt efter sätt att ta livet av sig - och att hans blod innehöll spår av droger.

Men beslutet mötte direkt kritik och utanför polisstationen i Sacramento samlades upprörda demonstranter på lördagskvällen.

””

Dödsskjutningen av Stephon Clark är ett i raden av de uppmärksammade fall av unga svarta män som dödats av polisen de senaste åren, och som har gett syre till en nationell debatt kring rasism och ansvarsfrihet för poliser i USA.

Särskild vrede har riktats mot distriktsåklagaren Anne Marie Schubert, som aldrig har väckt åtal mot en polis trots att hon utrett 30 polisskjutningar under sin karriär, enligt den lokala tidningen Sacramento Bee.

TT