Nyheter

Trassel vid valet i USA

Vallokalernas öppettider och anklagelser om riggade röstningsmaskiner. Redan har flera klagomål om USA-valet kommit upp till ytan.(TT)
Publicerad 9 november 2016

En grupp som kallar sig Democracy North Carolina har lämnat in en stämning till en domstol i delstaten om att vallokalerna i Durham County ska hållas öppna längre efter det att problem uppstått med vallängderna. Att få längre öppettider är mycket viktigt för Demokraterna, som räknar med att kunna locka många röster där, inte minst bland svarta väljare.

Delstatens valmyndighet godkände också en förlängning, med olika lång tid i olika distrikt - allt från 20 till 60 minuter.

I en intervju med tv-kanalen Fox påstår också den republikanske kandidaten Donald Trump att röstningsmaskiner på flera håll byter ut republikanska röster till röster på Demokraterna.

Till domstol

Det är inte första gången den republikanske presidentkandidaten kommer med anklagelser om valfusk. Vid upprepade tillfällen har han påstått att valet är riggat till motståndaren Hillary Clintons fördel. Inte minst medierna har påståtts vara förtäckta kampanjorganisationer för Clinton.

Donald Trump har också, redan innan vallokalerna börjat stänga, gått till domstol för att ifrågasätta valet.

I delstaten Nevada har en stämning lämnats in mot ansvariga i valdistriktet Clark County, med anklagelser om att en vallokal i Las Vegas höll öppet efter stängningstid under förtidsröstningen.

Domare avfärdade

Till saken hör att det just i Las Vegas finns ett starkt stöd för demokraten Clinton.

Enligt delstatens lagar ska väljare som redan väntar i kön när vallokalen stänger få avlägga sina röster. I stämningen hävdas det dock att flera personer fått ställa sig i kön till den aktuella vallokalen även efter stängning.

En domare avfärdade snabbt Trumps begäran om ett omedelbart domstolsbeslut i frågan.

TT