Nyheter

IS uppges intervjua Parisrymling

Jihadistgruppen Islamiska staten har släppt nya numret av sitt proffsigt formgivna propagandamagasin. IS försvarar mord på gisslan, dödsstraff för "sexuell avvikelse" - och säger sig intervjua den kvinna som lyckades fly undan fransk polis efter Charlie Hebdo-dåden.(TT)
Publicerad 12 februari 2015

Den fruktlösa polisjakten på Hayat Boumeddiene, flickvän till en av gärningsmännen i Parisdåden tidigare i år, fick sitt slut när hon flydde till områden kontrollerade av den brutala jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Men i senaste numret av IS propagandatidskrift Dabiq, som släpptes på torsdagen, uppges hon tala ut i en intervju.

””
””

Rekryteringspropaganda

I resten av intervjun, vars äkthet inte kan bekräftas, beskriver hon hur hennes pojkvän Ahmedy Coulibaly, som sköt ihjäl en polis och sedan gjorde sig skyldig till en blodig gisslantagning i en kosherbutik, stödde IS. Hon tillskrivs även ett långt propagandistiskt uttalande som uppmanar kvinnor att ansluta sig till gruppen för att stötta makar som strider med den.

Andra artiklar i propagandatidningen försvarar dödandet av IS-gisslan, med extra fokus på de två japaner och den jordanska pilot som IS dödade genom att bränna honom levande. I en artikel med rubriken "Att slå till mot sexuella avvikelser" försvarar gruppen att den bland annat straffat homosexualitet med döden, stenat kvinnor som anklagats för otukt och piskat minst en man som anklagats för att ha innehavt pornografi.

al-Raqqa en spökstad

IS extremt stränga tolkning av islamisk lag, långt utanför den sunnitiska mittfåran, och dess brutala metoder har spridit skräck världen om, inte minst bland den överväldigande majoritet muslimer som förfasas över gruppens framfart. Abu Ward al-Raqqawi är en grundare av aktivistgruppen "al-Raqqa slaktas i tysthet" som riskerar sina liv för att få fram uppgifter om läget i IS syriska "huvudstad" al-Raqqa. Han beskriver en skräck där folk bara vågar sig ut någon timme om dagen.

””
””

TT