Annons
Nyheter

Islands opposition kräver nyval

I Island når det internationella avslöjandet om skatteflykt ända upp på statsministernivå. Flera i regeringen har visat sig ha förmögenheter i ökända skatteparadis. Förtroendet för politiker var redan väldigt lågt och nu vill oppositionen att regeringen avgår.(TT)
Publicerad 4 april 2016

Efter avslöjandet om hur statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ägt bolag i skatteparadis kräver nu Islands opposition att regeringen utlyser nyval.

””

Men Gunnlaugsson har inga tankar på att avgå, meddelar han i isländsk tv.

””
Annons

Uppgifterna visar hur inte bara Islands statsminister utan också finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplingar till bolag i skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

Moraliska krav

De utpekade ministrarna hävdar själva att de skattat för pengarna i fråga och att inga lagar har brutits. Katrín Jakobsdóttir säger att det är svårt för isländska skattemyndigheten att, utan insyn, veta om det faktiskt stämmer.

””

Förtroendet för politiker har varit lågt sedan finanskrisen drabbade landet 2008. Redan i februari svarade bara 17 procent av islänningarna i en mätning från Gallup att de hade förtroende för parlamentet, alltinget.

Förutom den eventuella skatteflykten ifrågasätts också om statsministern suttit på dubbla stolar när han förhandlat med utländska fordringsägare som Islands kraschade banker har stora skulder till. Företaget Wintris, baserat på Brittiska Jungfruöarna och registrerat på statsministerns fru, har fordringar på motsvarande över 30 miljoner svenska kronor hos tre isländska banker.

Protester vid alltinget

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson understryker att det inte är han själv utan hans fru, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, som äger bolaget på Brittiska Jungfruöarna. Kritiken handlar dock inte bara om ägandeförhållandena, utan om att statsministern inte varit öppen med parets tillgångar och möjliga intressekonflikter.

På måndagskvällen ska tusentals människor samlas utanför alltinget i Reykjavik för att demonstrera mot regeringen och kräva nyval.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons