Nyheter

Japan: Filmen där Goto dödas äkta

Mordet på den japanske journalisten Kenji Goto fördöms nu runtom i världen. Filmen där extremiströrelsen IS uppger sig skära halsen av honom förefaller att vara äkta, enligt företrädare för Japans regering.(TT)
Publicerad 1 februari 2015

-Jag kommer aldrig att förlåta dessa terrorister, säger japans premiärminister Shinzo Abe, enligt Reuters.

Landets synbart tagne och upprörde premiärminister fördömer IS brutala dödande med skärpa. Han lovar att samarbeta med andra nationer för att ställa ansvariga för Gotos död till svars.

Ger inte vika

Abe upprepar sin tidigare ståndpunkt att Japan aldrig kommer att ge vika för terrorism. Oppositionspolitiker ger uttryck för liknande ståndpunkter, även om några i försiktigt inlindade ordalag också varnar för uttalanden som kan provocera Islamiska staten.

I den släppta videon står en maskerad man bredvid Goto med en kniv mot japanens strupe. Bödeln framför budskapet att på grund av regeringens ansvarslösa beslut att medverka i kriget, ska mardrömmen nu börja även för Japan. Han har samma engelska accent som i tidigare filmade avrättningar som utförts av IS. Â?

-Folk trodde att Japan hade lite att göra med Mellanöstern och att IS inte har något att göra med Japan. Men nu inser folk att terrorister kan finnas överallt och att alla kan vara måltavlor, säger Tomoaki Iwai, statsvetare vid Nihon-universitetet, enligt AFP.

IS hade förutom frisläppandet av en terrordömd jihadist krävt motsvarande 1,6 miljarder kronor för att frige den japanske filmreportern och tvåbarnspappan Goto. Han hölls som gisslan i omkring tre månader, efter att ha rapporterats saknad i Syrien i oktober 2014.

Tar avstånd

Både Japan och USA fördömer mordet i starka ordlag. Den japanska regeringens talesman Yoshihide Suga kallade det för "en omänsklig och föraktlig terroristhandling", enligt Reuters. USA:s president Barack Obama upprepar tidigare uttalanden om att USA, tillsammans med sina partner, kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder för att uppnå målet att "bryta ner och slutligen förgöra IS". Även brittiske premiärministern David Cameron och franske presidenten François Hollande tar kraftfullt avstånd från mordet.

Gotos arbeten från bland annat Afrika och Mellanöstern har fått stort genomslag och visats av rikstäckande tv-bolag som NHK och Asahi i Japan. Hans reportage tar upp ämnen som krig, flyktingar, fattigdom, hiv/aids, utbildning och blodsdiamanter. Â?

Prestigefullt pris

Goto, som var 47 år vid sin död, arbetade också för flera FN-organ och har belönats med en prestigefull utmärkelse för sin barnbok "Daiyamondo yori Heiwa ga Hoshii" ("Jag vill ha fred hellre än diamanter"). Där berättar han om en före detta barnsoldat i Sierra Leone, svårt traumatiserad av inbördeskriget.

Samma månad som Goto rapporterades saknad födde hans hustru Rinko Jogo parets barn.

Gotos mor, Junko Ishido, säger att hon är för skakad för att finna ord som uttrycker hennes känslor.

-Min sons sista handling var att fara till Syrien för att undsätta en landsman. Jag vill att människor ska minnas min sons vänlighet och mod, säger hon.

TT