Annons
Nyheter

Japans kejsare "djupt ångerfull" över kriget

På årsdagen av Japans kapitulation efter andra världskriget förmedlade den abdikerande kejsaren Akihito ett budskap av fred och försoning. Samtidigt undvek premiärminister Shinzo Abe ett besök vid ett kontroversiellt krigsminnesmärke.(TT)
Publicerad 15 augusti 2018
””

Uttalandet liknar det han sade för tre år sedan på 70-årsdagen av kriget. Då sågs det som en subtil passning till premiärminister Shinzo Abe, som tidigare sagt att framtida generationer i Japan inte ska behöva be om ursäkt för händelser under kriget.

Abe lovade under årsdagen att krigets hemskheter aldrig ska upprepas.

Annons

Yasukuni-helgedomen i Tokyo hamnar ofta i centrum den här dagen. Helgedomen är ett minnesmärke för de japaner som dött i strid sedan 1869 men inkluderar också fjorton dömda krigsförbrytare från andra världskriget. Japanska ledares besök vid Yasukuni brukar framkalla ilskna reaktioner från Sydkorea och Kina, där Japans agerande under kriget fortfarande väcker känslor.

Premiärminister Abe valde att skicka sina kondoleanser med ett bud till helgedomen men besökte inte den personligen, för att undvika att förarga Seoul och Peking.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons