Nyheter

Sju döda och många skadade i japansk tyfon

Tyfonen Jebi bedöms vara den kraftigaste i Japan sedan 1993. Stormen drog in över västra delen av landet där sju personer omkom och hundratals skadades i de våldsamma vindarna och skyfallen.(TT)
Publicerad 4 september 2018

Uppemot 2,3 miljoner hushåll är strömlösa och 1,2 miljoner människor har tidigare uppmanats att uppsöka säkrare trakter, enligt lokala medier.

””

Hundratals flyg ställdes in när Jebi slog till mot södra och västra Japan. Landets meteorologiska myndighet har varnat för att jordskred, översvämningar och tornadoer kan följa i stora delar av västra Japan, inklusive i miljonstäderna Kyoto och Osaka.

Många skadade

Sju dödsoffer har hittills bekräftats, varav en 71-årig man som klämdes under ett lagerhus som kollapsade i den starka vinden. Rapporter om antalet skadade varierar, men få ska ha livshotande skador.

Enligt public servicebolaget NHK har cirka 165 människor skadats, men majoriteten av dem lindrigt.

Jebi drog in över land med vindar på omkring 60 meter per sekund. Lokala japanska medier rapporterade att vindarna kunde blåsa omkull vindkraftverk och kraftledningar, och att traditionella trähus som finns runt om i Japan riskerar att blåsa sönder.

Tanker blåste in i bro

I Osaka har en tanker blåst in i och delvis förstört den bro som förbinder staden med flygplatsen, men det finns inga rapporter om skadade människor i samband med den händelsen. Omkring 5 000 människor är dock strandade på flygplatsområdet, som ligger på en konstgjord ö, med anledning av tankerolyckan, skriver Japan Times.

På vissa platser är vattennivåerna de högsta som rapporterats sedan en kraftig tyfon drabbade landet 1961. En av landningsbanorna på flygplatsen Kansai nära Osaka är täckt av vatten.

Förutom flyg har även färjor och tåg ställts in. Höghastighetstågen Shinkansen fortsätter att gå, men med färre avgångar än vanligt. Även skolor har stängts.

Tyfonen rörde sig under tisdagen norrut och på kvällen, lokal tid, vidare ut mot havet.

Jebi är bara det senaste i en rad extremväder som drabbat landet. I juli dog över 70 personer, och 30 000 sökte sjukvård, i en värmebölja. Samma månad omkom nära 200 personer på grund av kraftiga skyfall som orsakade översvämningar och jordskred.

TT