Nyheter

Avrättning i gryningen efter IS video

Jordanien har avrättat två terrordömda som svar på den video där jihadisterna i Islamiska staten (IS) dödar en jordansk stridspilot. In i det sista hoppades pilotens anhöriga på en räddning, men förmodligen dödades han för flera veckor sedan.(TT)
Publicerad 4 februari 2015
Jordanien har avrättat två terrordömda som svar på den video där jihadisterna i Islamiska staten (IS) dödar en jordansk stridspilot. In i det sista hoppades pilotens anhöriga på en räddning, men förmodligen dödades han för flera veckor sedan. När besked
Jordanien har avrättat två terrordömda som svar på den video där jihadisterna i Islamiska staten (IS) dödar en jordansk stridspilot. In i det sista hoppades pilotens anhöriga på en räddning, men förmodligen dödades han för flera veckor sedan. När besked

När beskedet kom om att förstelöjtnant Muâ??adh al-Kasasibah dödats försökte de anhöriga först att undanhålla det för pilotens mor Issaf och hustrun Anwar. Tv-apparaten slogs av och ur fruns hand slets mobiltelefonen. Men Anwar hade redan sett. Modern föll till marken med ett klagorop, medan Anwar gråtande rusade nedför gatan, ropandes sin makes namn.

””

Ännu visste de inte att al-Kasasibahs ökänt brutala plågoandar skulle ha bränt honom levande; och ingen av de närvarande vågade berätta.

"Inte bortslösat"

Den video som IS själva, sin vana trogen, i propagandasyfte publicerade för att tillkännage pilotens död mottogs med avsky i Jordanien. Waleed Abu Nada, en ung jordansk författare, beskriver för TT den omedelbara fasa som vällde över honom. IS, säger han, "är bara en påminnelse om att alla föds människor, men att inte alla förblir det".

När piloten först tillfångatogs av IS, sedan hans stridsplan störtat över Syrien, frågade sig många om detta skulle vända opinionen mot Jordaniens deltagande i den USA-ledda koalition som flygbombar IS. Förenade arabemiraten har på onsdagen också dragit sig ur. Men om något är Jordanien mer beslutsamt nu, säger Waleed Abu Nada.

””
””

Även Mellanösternexperten Hamdi Hassan tror att Jordanien nu kan stärkas i sin enighet. Den jordanska opinionen har varit ganska svängande om huruvida detta är Jordaniens krig att utkämpa, säger han till TT.

””

Ett budskap

Innan beskedet om al-Kasasibahs död offentliggjorts öppnade Jordanien, i alla fall utåt sett, för en fångutväxling där han kunde komma att bytas mot terrordömda i Jordanien. Om så verkligen hade hänt är oklart av flera skäl. För det första pekar uppgifter från aktivister i IS-kontrollerade al-Raqqa i Syrien på att han dödades redan den 3 januari. För det andra är det oklart hur allvarliga Jordanien varit. För det tredje är IS mest intresserad av propagandasegrar - att vinna stöd bland sunnimuslimer i områden de vill styra, och att sätta skräck i sina fiender.

””
””

Avrättning i gryningen

Jordanien besvarade beskedet om förstelöjtnant Mu'adh al-Kasasibahs död med att i gryningen avrätta två terrordömda fångar: Sajida al-Rishawi som dömts efter ett försök till självmordsbombning och Ziad al-Karbuli, en ledande gestalt i al-Qaida i Irak.

I ett tal uttrycker Jordaniens kung Abdullah II sin sorg över beskedet om al-Kasasibahs öde, och uppmanar till enighet.

””
””

TT