Nyheter

Kallas får uppdrag att sondera i Estland

Det har varit låsningar i politiken i Estland sedan valet. Nu får Kaja Kallas, ledare för liberala Reformpartiet, en månad senare, i uppdrag att försöka bilda en regering.(TT)
Publicerad 3 april 2019

I drygt en månad har det varit låsningar i den estniska politiken - men nu har Kaja Kallas, ledare för Reformpartiet, och som fick flest röster i valet, fått sonderingsuppdraget. Hon får två veckor på sig att försöka bilda en regering.

På fredag kommer Kallas att träffa Estlands president Kersi Kaljulaid för att diskutera sonderingsuppdraget, uppger presidentens talesperson.

Sökte alternativ hos Centerpartiet

Kaja Kallas plan var först att få med sig Centerpartiet, som leder den sittande regeringskoalitionen, i sin nya regering och därmed få en majoritet. Någonting som till en början såg ut att vara möjligt men sedan svängde det. Istället försöker Centerpartiet behålla regeringsställningen tillsammans med högerpopulistiska, nationalkonservativa Ekre, som blev valets andra vinnare.

Kommer få det svårt

Det kommer bli svårt och förmodligen osannolikt för Kaja Kallas att bilda en majoritetsregering, menar statsvetaren Rein Toomla vid Tartu universitetet i Estland. Chanserna att bilda en minoritetsregering är också små, anser han.

””

Reformpartiet fick 28,9 procent av rösterna och därmed 34 mandat i parlamentet.

TT