Annons
Nyheter

Källor: Gove lurade Johnson i fälla

Boris Johnson lurades i en listig fälla av justitieminister Michael Gove, med motivet att öka dennes egen chans att nå premiärministerposten. Det hävdar den brittiska tidningen The Telegraph.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Brexitgeneralen Boris Johnsons tal i torsdags byggdes retoriskt upp som om han skulle presentera sig som Tories framtida partiledare. Därför blev förvåningen stor när Johnson meddelade:

””

Nu skriver The Telegraph med hänvisning till anonyma källor att justitieminister Michael Gove redan i ett tidigt skede började manövrera ut Johnson.

Annons

Enligt tidningen ska den tidigare EU-vänlige Johnson ha övertalats av Michael Gove att ansluta sig till brexit-lägret. Samme Gove ska enligt källorna ha stöttat Johnsons planer på att nå premiärministerposten, med kravet på att få bli finansminister i en ny regering. I sista stund meddelade dock justitieministern att han själv kandiderade till partiledarposten.

"Nästan i upplösningstillstånd"

Finansminister George Osborne, som stod på stanna-sidan inför omröstningen om EU-medlemskapet, pekas i den flera sidor långa artikeln ut som delaktig i den påstådda konspirationen, med motivet att hålla sig kvar i regeringen vid nej till fortsatt EU-medlemskap.

””

Samtidigt betonar han att källornas uppgifter ska tas med en nypa salt.

””
””

Boris "politiskt djur"

Att Boris Johnson skulle ha låtit sig övertalas att ansluta sig till brexit-lägret av Gove tror dock inte Hakelius.

””

Enligt spekulationerna i The Telegraph ska Goves plan ha gått ut på att utnyttja Johnsons karisma för att driva igenom brexit - och på samma gång låta honom bli syndabock för detsamma bland de Tories-parlamentariker som stödde stanna-sidan - under förevändning att Gove skulle stödja Boris Johnsons partiledarkandidatur.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons