Nyheter

Känd kinesisk aktivist släppt

Den välkände kinesiske regimkritikern Zhang Lin har släppts efter att ha avtjänat ännu ett fängelsestraff. Han är förbjuden att ge intervjuer men ska till anhöriga ha uppgivit att han efter omständigheterna mår bra, uppger den USA-baserade människorättsorganisationen Dui Hua.(TT)
Publicerad 12 september 2016

Den välkände kinesiske regimkritikern Zhang Lin har släppts efter att ha avtjänat ännu ett fängelsestraff. Han är förbjuden att ge intervjuer men ska till anhöriga ha uppgivit att han efter omständigheterna mår bra, uppger den USA-baserade människorättsorganisationen Dui Hua.

Han är en veteran bland kinesiska dissidenter och har suttit totalt 16 år i fängelse eller i läger för så kallad omskolning genom arbete. Han fängslades första gången 1989 sedan han organiserat en hungerstrejk i sin hemprovins Anhui till stöd för de senare så blodigt nedslagna studentprotesterna på Himmelska fridens torg i Peking.

Bland de brott den ihärdige aktivisten fällts för finns bland annat kontrarevolutionär propaganda, uppvigling till omstörtande verksamhet samt huliganism (en anklagelse myndigheterna ofta använder mot oppositionella)

TT