Annons
Nyheter

Katalonien vilar på hanen

Kataloniens regering kommer inte att lägga fram någon ensidig deklaration om självständighet inom den separatistiska färdplanen på 18 månader, gör regionpresident Carles Puigdemont klart för första gången.(TT)
Publicerad 4 april 2016

Kataloniens regering kommer inte att lägga fram någon ensidig deklaration om självständighet inom den separatistiska färdplanen på 18 månader, gör regionpresident Carles Puigdemont klart för första gången.

Men i en intervju med affärstidningen Expansión säger han också att "vi kommer att göra att allt nödvändigt arbete för att det här landet ska bli en självständig stat". Förberedelser pågår för att Katalonien skapar egna skatte- och socialförsäkringssystem till exempel.

Annons

Enligt en anonym regeringskälla planeras nyval efter de 18 månaderna. Det nya parlamentet, förutsatt att självständighetspartier behåller majoriteten, får då i uppdrag att skriva en konstitution för den nya staten. Om konstitutionen godkänns i en folkomröstning kommer Katalonien förklara sig självständigt från Spanien. Dessa steg kommer den spanska centralregeringen bekämpa i domstolar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons