Annons
Nyheter

Oroligheter och skjutna på gatorna i Kenya

Kenyas president Uhuru Kenyatta kan trots allt få motstånd i det kommande omvalet i Kenya, efter ett domstolsbeslut. Samtidigt kommer nu rapporter om oroligheter och skjutna på gatorna.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

En sjukhuskälla som vill vara anonym säger att åtta personer har inkommit till sjukhus med skottskador i Kisumu-området i västra Kenya, där oppositionen mot president Uhuru Kenyatta är stark. I området använde polisen tårgas och skarp ammunition för att skingra demonstranter som krävde förändringar inom valkommissionen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Kisumu blockerade tusentals anhängare till oppositionsledaren Raila Odinga bland annat gator och tände eld på bildäck i sina drabbningar med polisen. Totalt ska 23 skadade ha förts till sjukhus.

Annons

Oppositionsledarna manar sina anhängare att fortsätta protestera mot den politiska utvecklingen i landet.

"Inget skäl"

En domstol i landet har beslutat att Ekuru Aukot, som fick mindre än en procent i presidentvalet i augusti, får ställa upp i det omval som planeras till slutet av månaden.

””

Nyvalet måste hållas senast i slutet av oktober enligt ett beslut i Högsta domstolen. Kenyatta påstods ha vunnit valet i början av augusti, men det ogiltigförklarades senare på grund av fusk.

Vinst per automatik

Huvudutmanaren Raila Odingo drog tillbaka sin kandidatur i går, då han anser att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltiga valet i augusti. Även Aukot har sagt sig tveksam till att ställa upp i valet.

Kenyas parlament har dessutom i dag godkänt en lag som innebär att om en presidentkandidat drar tillbaka sin kandidatur från ett omval, så vinner motståndaren per automatik. Lagen börjar gälla omedelbart, om presidenten undertecknar den. Omröstningen bojkottades av oppositionen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons