Nyheter

Trump och Kim förväntansfulla i Singapore

Med ett leende på läpparna har ledarna för de bittra fienderna USA och Nordkorea anlänt till Singapore, där de inkvarterats på varsitt lyxhotell. Och deras första ord på plats inför tisdagens historiska möte bar positiva undertoner.(TT)
Publicerad 10 juni 2018

Det amerikanska presidentplanet Air Force One tog mark på flygbasen Paya Lebar strax före 20.30 lokal tid. Där tog en delegation ledd av Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan emot Donald Trump, som glatt tog sina värdar i hand.

Innan USA:s president klev in i den väntande limousinen svarade han, enligt Reuters, kort på frågan från en reporter om sina känslor inför toppmötet:

””

Därmed Trump har gjort sin nordkoreanske motpart sällskap på singaporiansk mark. Kim Jong-Un anlände på eftermiddagen lokal tid i ett plan från flygbolaget Air China, varpå han kördes i en stor bilkortege till hotellet Saint Regis, där diktatorn och hans delegation bor under mötet.

"Gå till historien"

Senare träffade Kim Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

””

Trumps har en träff inbokad med premiärministern under måndagen.

Därefter är planen att Kim och Trump ses på tisdag, klockan 9 lokal tid, på lyxhotellet Capella på den singaporianska ön Sentosa.

Där har de den minst sagt grannlaga uppgiften att diskutera Nordkoreas kärnvapenambitioner. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra som fick vissa att befara en kommande militär sammandrabbning.

Men efter ett oväntat töväder i de diplomatiska relationerna accepterade Trump i mars Kims inbjudan till ett möte - som det in i det sista varit oklart om det verkligen skulle bli av.

Många höjdare

Efter att till en början ha uttryckt sig lyriskt om vad mötet skulle kunna leda till har Trump de senaste dagarna tonat ner förväntningarna en aning, och betonat att samtalet med Kim mer handlar om att få igång en förhandlingsprocess som kan kräva mer en ett möte.

Washingtons mål är att Nordkorea går med på en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sina kärnvapen. Pyongyang har visserligen lovat att arbeta för nedrustning av kärnvapen på hela Koreahalvön, men har samtidigt insisterat på att dess kärnvapen är ett nödvändigt skydd mot vad regimen upplever som ett hot från Sydkorea och USA.

I den amerikanska delegationen i Singapore ingår bland andra utrikesminister Mike Pompeo, nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, Vita husets stabschef John Kelly och pressekreteraren Sarah Sanders.

Kim har bland andra med sig sin utrikesminister Ri Yong Ho, den nära rådgivaren Kim Yong-Chol liksom sin inflytelserika lillasyster Kim Yo-Jong.

TT