Nyheter

Kim och Trump möts vid gammalt piratnäste

Den är främst känd för palmkantade stränder, kasinon och golfbanor. Men nu står den singaporianska ön Sentosa - en gång ett piratnäste - i centrum för det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Sentosa - en av de 63 öar som utgör Singapore - lockar med sina luxuösa hotell, privata båtklubbar och stränder uppbyggda av importerad indonesisk sand miljontals bekymmersfria turister varje år. Men den har också en mörk historia kantad av blodspillan, krig och pirater.

Tidigare kallades den "Pulau Blakang Mati", ett namn som kopplar samman ön med död. Läget längs med sjöleden mellan Indien och Kina lockade inte bara köpmän och handlare, utan även pirater. Senare, när Singapore ockuperades av Japan under andra världskriget, var det en av flera platser där kinesiska män massakrerades av japanska soldater och slängdes i havet. Här fanns också läger för krigsfångar.

Träffas på hotell

På 1970-talet fick ön sitt nya namn, som kan översättas med ungefär "lugn och ro", när de singaporianska myndigheterna inledde arbetet med att få bort den dystra stämpeln och i stället utveckla Sentosa som en turistdestination. Men ön är knappt fem kvadratkilometer stor, vilket innebär att det inte är särskilt långt från de tidigare blodstänkta stränderna till det femstjärniga hotellet Capella där USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska träffas under tisdagen.

Resorten, som är designad av den brittiska arkitekten Norman Foster, har 115 rum och ligger inbäddad i tropisk regnskog, komplett med påfåglar som rör sig runt på området . Här "smälter gammalt och nytt samman i lyx" enligt hotellets egen utsago. Capella ligger i slutet av en lugn gata på Sentosa och rapporteras tidigare ha välkomnat världsstjärnor som Madonna och Lady Gaga. Och om de båda ledarna behöver en paus i sina historiska samtal så är det inte långt till någon av Asiens främsta golfbanor.

Isolerat läge

Att hålla mötet mellan Trump och Kim på ön är rimligt ur logistisk synpunkt. Den ligger omkring en halv kilometer från huvudöns sydkust och det isolerade läget gör Sentosa relativt enkel att säkra - trots att den bara ligger 10-20 minuter med bil från huvudöns livliga stadskärna

Amerikanska diplomater ska ha valt Sentosa eftersom det är lätt att stänga av den enda väg som leder dit. Tusentals poliser, med förstärkning från den nepalesiska elitstyrkan Gurkha, kommer att patrullera de singaporianska gatorna för att se till att mötet kan avlöpa utan förhinder. Myndigheterna har också utsett de delar av Sentosa som ligger omkring Capella till en särskild säkerhetszon under toppmötet. Allt från banderoller till megafoner, drönare och sprejfärg har förbjudits och väskor kommer att genomsökas noga.

På tårna

Och det finns redan tecken på nervositet. En tidigare australisk terrormisstänkt förbjöds inresa till Singapore tidigare i veckan, något som han själv tror beror på det stundande mötet. En känd imitatör av Kim Jong-Un togs också in till förhör när han landade på flygplatsen och uppmanades att hålla sig borta från Sentosa och hotellen där de båda ledarna bor.

””

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns en felaktig uppgift om storleken på ön.

TT