Nyheter

Trump: Alla förberedelser går bra

President Donald Trump är förväntansfull inför mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un - som passade på att ta en kvällspromenad inför den historiska träffen. "Möten mellan personal och representanter går väldigt bra och snabbt. . . men i slutändan spelar det ingen roll.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

"Möten mellan personal och representanter går väldigt bra och snabbt... men i slutändan spelar det ingen roll. Vi vet alla snart om en riktig överenskommelse, till skillnad från de tidigare, kan bli verklighet!", twittrar Trump några timmar innan det planerade toppmötet, som ska inledas klockan 03 svensk tid i natt.

Vita huset meddelar samtidigt att Trump kommer att åka hem från Singapore en dag tidigare än planerat.

Anledningen till att besöket har kortats är enligt högt uppsatta amerikanska källor att Kim beslutat att samtalen ska vara avslutade tidigare än planerat, rapporterar Bloomberg. Trump har tidigare sagt att han varit beredd att stanna längre om samtalen faller ut bra.

Han reser klockan 20 på tisdagen, lokal tid.

"En startpunkt"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har uttryckt optimism och sagt att det "rör på sig snabbt" inför tisdagens toppmöte.

””

Pompeo betonade dock att toppmötet ska ses som en startpunkt för "framtida produktiva samtal", med samma mål: en total kärnvapenavrustning som kan verifieras.

””

Pompeo ville dock inte svara på frågor om huruvida USA är villigt att gå Nordkorea till mötes, om man till exempel kan tänkas dra tillbaka soldater från Sydkorea. Men han säger att Nordkorea kommer att få "unika säkerhetsgarantier".

Bjöds på tårta

Tidigare under dagen träffade den amerikanske presidenten Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

””

Även Nordkoreas Kim Jong-Un - som i och med mötet fått göra en sällsynt lång utlandsresa - var idel leende under sitt möte med Lee under söndagen. På måndagen höll han sig större delen av dagen inne på sitt lyxhotell Saint Regis, i centrala Singapore. Inte heller hans inflytelserika syster Kim Yo-Jong, som bland andra nordkoreanska dignitärer gjort ledaren sällskap till Singapore, syntes till.

Men på kvällen dök Kim Jong-Un upp utanför hotellet för en rundtur i staden, bland annat för att besöka en trädgård och ett kasinokomplex.

Han fotograferades bland annat tillsammans med sitt stora sällskap av säkerhetsvakter längs en promenad vid vattnet.

Mångåriga dödsfiender

Mötet Trump-Kim på hotellet Capella på semesterön Sentosa kan pågå under upp till två timmar, uppger en representant för den amerikanska delegationen, enligt Reuters.

Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA kommer Kim Jong-Un och Donald Trump att diskutera "en permanent och hållbar fredsbevarande mekanism" för de båda koreanska länderna, nedrustning på den koreanska halvön och andra frågor av gemensamt intresse.

Om allt går enligt planen blir det första gången någonsin som ledare för de båda länderna - som varit varandras fiender ända sedan Koreakriget 1950-1953 - sätter sig ner tillsammans.

Washingtons mål är att få Nordkorea att helt ge upp sina kärnvapen. Nordkorea hoppas å sin sida på sanktionslättnader. Många bedömare är dock skeptiska till att Pyongyang skulle gå med på total atomavrustning, då regimen beskriver vapnen som ett skydd mot vad den uppfattar som ett allvarligt säkerhetshot från framför allt Sydkorea och USA.

Inför mötet har Trump tonat ner förväntningarna och beskrivit samtalen som ett sätt att inleda en relation snarare än att omedelbart nå överenskommelser.

TT