TT-Utrikes

Kina lovar generösa investeringar i Afrika

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kinas president Xi Jinping lovar ekonomiskt stöd om totalt 60 miljarder dollar - runt 550 miljarder kronor - till afrikanska länder under de kommande tre åren. Landet slår ifrån sig anklagelser om nykolonialism.(TT)

Det handlar både om investeringar och stöd till regeringar och företag, säger Xi vid inledningen av ett möte med afrikanska ledare i Peking. En del av stödet kommer att bestå i lån utan ränta, tillade Xi.

Kina har fått kritik för att genom vidlyftiga lån försätta fattiga länder i skuldfällor. Peking har försvarat sig med att afrikanska länder fortfarande är i behov av lånefinansierad infrastrukturutveckling.

Med på mötet finns en rad afrikanska stats- och regeringschefer, däribland Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, Egyptens Abd al-Fattah al-Sisi, Zambias Edgar Lungu och Gabons Ali Bongo. Den sydafrikanske ledaren avfärdar kritik mot det kinesiska stödet.

– (Mötet) motbevisar synen att en ny kolonialism kopplar grepp om Afrika, vilket våra belackare vill göra gällande, sade Ramaphosa.

Kina har också kritiserats för att främst vara ute efter att lägga vantarna på afrikanska naturresurser och i allt för låg utsträckning använda lokal arbetskraft.

– Jag hoppas att våra entreprenörer kommer att agera för att uppfylla sitt sociala ansvar och respektera lokal kultur och traditioner, sade Xi vid ett tidigare tal inför företagsledare.

– Jag hoppas också att ni kommer att göra mer för att utbilda personal och förbättra livet för lokalbefolkningen samt lägga större vikt vid miljön.