TT-Utrikes

Kina kan vara nära att skrota barnbegränsning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kina kan vara på väg att skrota sin barnbegränsningspolitik, skriver en statlig tidning på sociala medier. I ett utkast till en ny lagtext gällande civilrätt förekommer inte begreppet familjeplanering alls, enligt tidningens inlägg på det kinesiska sociala nätverket Weibo.(TT)

Kina kan vara på väg att skrota sin barnbegränsningspolitik, skriver en statlig tidning på sociala medier. I ett utkast till en ny lagtext gällande civilrätt förekommer inte begreppet familjeplanering alls, enligt tidningens inlägg på det kinesiska sociala nätverket Weibo.

Kina har på senare år luckrat upp sin familjeplaneringspolitik då befolkningen åldras, födelsetalen sjunker och arbetskraften minskar. Sedan 2016 är det tillåtet för par i städer att skaffa två barn.

Utkastet till den nya lagtexten innehåller också en "ångermånad", där par som lämnar in skilsmässoansökan kan dra tillbaka sitt ärende.

Den nya lagtexten ska vara klar för godkännande vid Kinas årliga nationella folkkongress, men först nästnästa år, i mars 2020.

Rättad: I en tidigare version av texten framstod det som att det inte varit tillåtet för par i städer att skaffa barn alls före 2016. Rätt är att de sedan dess har möjlighet att skaffa två barn.