GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Köpenhamn - en stad i sorg och chock

En stad i sorg och chock - Köpenhamn är skakat av terrordåden. - Det är surrealistiskt, säger 22-åriga Carla Blixt Egelind utanför synagogan där en man miste livet. Poliser med automatvapen vaktar utanför synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn.(TT)
Publicerad 15 februari 2015
En stad i sorg och chock - Köpenhamn är skakat av terrordåden. - Det är surrealistiskt, säger 22-åriga Carla Blixt Egelind utanför synagogan där en man miste livet. Poliser med automatvapen vaktar utanför synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn. C
En stad i sorg och chock - Köpenhamn är skakat av terrordåden. - Det är surrealistiskt, säger 22-åriga Carla Blixt Egelind utanför synagogan där en man miste livet. Poliser med automatvapen vaktar utanför synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn. C

Poliser med automatvapen vaktar utanför synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn. Carla Blixt Egelind går sakta fram med två vänner och lägger ner en bukett med tulpaner.

””

"Gå inte ut"

Det var här som 37-årige Dan Uzan, den församlingsmedlem som vaktade lokalen, sköts ihjäl av den nu döde misstänkte gärningsmannen samtidigt som två poliser skottskadades. Bara några gator från Blixt Egelinds lägenhet.

””

Många Köpenhamnsbor kom till synagogan för att visa sin respekt och raden av blommor växte sig bara längre och längre.

Bara några minuter innan Carla Blixt Egelind visade sin vördnad för offren var statsminister Helle Thorning-Schmidt där och lade ner en bukett. Tillsammans med företrädare för den judiska församlingen sade statsministern att hela Danmark står enat mot mörka krafter som försöker skada landet.

””

Bodde nära skottplatsen

Några timmar efter attentatet vid synagogan sköts den misstänkte gärningsmannen ihjäl inte långt ifrån Nørrebro station. 25-åriga Monica Nielsen och hennes sambo John Jerez, 26, övernattade hos Monicas syster som bor bara några gator från Svanevej - gatan där polisen sköt mannen.

””

Där allt började - vid kulturhuset Krudttønden - lämnade svenskan Josefine Carlsgart blommor och tände ljus.

””

Hon är Köpenhamnsbo sedan närmare 20 år och går ofta till kulturhuset med sin pojkvän och vänner för att lyssna på jazz. Men någon rädsla har terrorangreppen inte skapat.

””

TT