GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kritik mot EU-politik för biobränsle

Hjälporganisationen Oxfam riktar skarp kritik mot EU:s biobränslepolitik - regnskog skövlas och grödor som kunde ha använts som mat bränns upp. - En felaktig beskrivning av verkligheten, kontrar Gustav Melin, vd för intresseorganisationen Svebio.(TT)
Publicerad 26 oktober 2016

Omkring 150 företag med 600 lobbyister försöker påverka tjänstemän och beslutsfattare på EU-nivå inom biobranschsektorn, enligt Oxfams nya rapport. I majoriteten av fallen rör det sig om biobränsletillverkare, odlare, handlare och de bolag som tillhandahåller tekniken till dem.

””
””

Det som kan verka vettigt för en europeisk jordbrukare kan driva fram en global investeringsvilja som i sin tur tvingar människor i u-länder att lämna sin odlingsmark, framhåller han.

Kritik mot Sverige

Biobränsleproduktionen har fått skarp kritik på sina håll i världen. Bland annat har regnskog i Indonesien och Malaysia fått ge vika för palmoljeplantager - och på andra håll har biobränsleplantager slagit ut de traditionella grödorna. Marc-Olivier Herman säger att nästa riskområde är Sydamerika.

””

"Inget alternativ"

Svebio, en svensk intresseorganisation med cirka 300 medlemsföretag i bioenergibranschen, delar inte Oxfams lägesbeskrivning.

””

Även om el kommer på sikt är alternativet till biodrivmedel just nu att köra vidare med bensin och diesel, påpekar han. Produktion av biobränsle är positiv för länder med ett dåligt utvecklat jordbruk, anser Gustav Melin, för den skapar arbetstillfällen och ger inkomster till lantbruket.

"Ska skydda regnskog"

””

Vad gäller produktionen av palmolja säger han att den främst används av livsmedelsindustrin, inte till biodrivmedel.

””
””

TT