Annons
Nyheter

Kurdiska självständighetsivrare ska gripas

Ordföranden och två andra medlemmar i den kommission som organiserade omröstningen för kurdisk självständighet i norra Irak ska gripas, har en irakisk domstol beslutat. Det kurdiska styret (KRG) flaggar i sin tur för att irakiska regeringsstyrkor och miliser är på väg att attackera.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

Domstolen agerade som svar på en begäran från nationella säkerhetsrådet, som leds av Iraks premiärminister Haidr al-Abadi.

Domstolen beslutade att kommissionens ordförande Handren Saleh och de två medlemmarna organiserade omröstningen, som hölls den 25 september, i strid med ett beslut i Högsta domstolen. Domstolen har slagit fast att omröstningen inte är förenlig med konstitutionen.

Annons

Inte lämna

En arresteringsorder har utfärdats för de tre personerna, enligt Abdel Sattar Bayraqdar, talesperson för domstolen.

Irak har efter omröstningen svarat med att kapa några av banden för den autonoma kurdiska regionen, bland annat genom att stoppa internationell flygtrafik. Grannländerna Turkiet och Iran har hotat med att stänga sina gränser för oljeexport.

Men arresteringsordern kan visa sig tandlös eftersom Bagdads säkerhetsstyrkor inte verkar i Kurdistan, men den kan hindra de tre personerna från att lämna regionen.

Varnar för offensiv

Handren Saleh slog ifrån sig hotet och sade att det inte var "av vikt" och att beslutet snarare var politiskt motiverat.

Också regeringarna i Iran och Turkiet är starka motståndare till de kurdiska strävandena efter självständighet. Även dessa båda länder har stora kurdiska minoritetsbefolkningar och är rädda att självständighetsivern sprider sig.

Det kurdiska styret i norra Irak (KRG) varnar för att det får "farliga meddelanden" om att irakiska regeringsstyrkor och miliser som tränats av Iran förbereder en "stor attack" mot kurdiska styrkor nära städerna Kirkuk och Mosul.

När en sådan eventuell offensiv skulle kunna sättas in är emellertid oklart.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons