Annons
Nyheter

Kvinnor och flickor tas som sexslavar i CAR

Både muslimska gerillan Seleka och kristet dominerade Anti-balaka i Centralafrikanska republiken använder sexuellt våld och tar kvinnor och flickor som sexslavar som krigstaktik, rapporterar Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport. - Det skapar sådan förödelse och är vitt spritt.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017
””

Hon är ett av flera hundra offer som berättar för människorättsorganisationen HRW:s utredare om hur hon togs som sexslav efter att hennes hem i Bambari bränts ned i juni 2014. Efter en vecka lyckades hon rymma till en annan by. Men omkring två månader senare kom en annan Selekagrupp dit.

””

Våldtogs av tre

Annons

Även kvinnor och flickor som tagits som sexslavar av gerillagruppen Anti-balaka, som står på andra sidan i konflikten, vittnar om övergrepp.

””

Totalt vittnar 44 kvinnor och flickor om att de tagits som sexslavar. HRW har pratat med ytterligare 252 offer för sexuellt våld, och stämmer överens med en bild som även Amnesty i en nyligen släppt rapport vittnar om.

””

Föder våldtäktsmannens barn

Margolis säger att övergreppen sliter sönder samhället och skapar splittringar, ned på familjenivå.

””

En del har smittats med hiv eller blivit gravida av övergreppen.

””

De som anmäler blir dessutom ofta ifrågasätta eller skuldbelagda. Enligt HRW har inte en enda gerillakrigare gripits eller ställts inför rätta för sexuella brott.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons