Annons
Nyheter

Kyrkan i Burundi tar strid för författningen

Flera av Burundis inflytelserika katolska biskopar tar ställning mot de föreslagna förändringar i konstitutionen som landet ska folkomrösta den 17 maj. Om ändringarna går igenom öppnar det för att presidenten Pierre Nkurunziza kan sitta kvar vid makten i ytterligare 16 år.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Flera av Burundis inflytelserika katolska biskopar tar ställning mot de föreslagna förändringar i konstitutionen som landet ska folkomrösta den 17 maj.

Om ändringarna går igenom öppnar det för att presidenten Pierre Nkurunziza kan sitta kvar vid makten i ytterligare 16 år.

Annons

I ett uttalande skriver de tio biskoparna att det "inte är en passande tidpunkt att göra djupgående förändringar" i konstitutionen.

Nkurunziza har styrt det centralafrikanska landet sedan 2005. I samband med att han 2015 ställde upp för sin tredje mandatperiod utlöstes en djup politisk kris som sedan dess resulterat i att 1 200 människor dödats och 400 000 drivits från sina hem.

Händelserna utreds av Internationella brottmålsdomstolen.

Enligt den nuvarande författningen får en president sitta maximalt tio år. De föreslagna ändringarna skulle dock tillåta Nkurunziza att ställa upp för ytterligare två sjuårsperioder, från och med 2020.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons