Annons
Nyheter

De kan ta plats i Mays kabinett

Ikväll kommer Theresa May att kunna titulera sig Storbritanniens premiärminister. Hon blir landets andra kvinna på posten och det spekuleras i att hon siktar mot en jämställd regering.(TT)
Publicerad 13 juli 2016

Några av dem som väntas få höga positioner i Mays regering är energiminister Amber Rudd och biståndsminister Justine Greening.

Det pratas också om att en kvinna för första gången kan bli aktuell som finansminister, även om favoriterna till den tunga posten än så länge är utrikesminister Philip Hammond och Tories gruppledare i parlamentet, Chris Grayling.

Annons

Rudd och Grayling nämns båda som möjliga efterträdare till Mays nuvarande post som inrikesminister, medan Greening tros bli hälsominister.

Skiljer sig från Thatcher

Ytterligare kvinnor som kan få viktiga poster är Harriett Baldwin, Margot James och Karen Bradley. Spekulationerna omgärdas av känslan att Mays planer innebär något kontroversiellt, men i själva verket handlar det om en ambition att skapa en jämställd regering. I David Camerons avgående regering var färre än en tredjedel av medlemmarna kvinnor.

””

May har flera gånger jämförts med Margaret Thatcher, men i ambitionen om en någorlunda jämställd regering skiljer sig May kraftigt från järnladyn. Under sina elva år som premiärminister tillsatte Thatcher bara en kvinna, skriver The Telegraph.

Förbereder brexit-departement

Samtidigt har May höga förväntningar på sig att ena partiet efter den spricka som ledde till Storbritanniens utträde ur EU. Hon själv förespråkade att stanna kvar i unionen och har lovat att inrätta ett nytt departement som ska ansvara för utträdet, som britterna röstade för den 23 juni.

För att ena partiet väntas May tillsätta några av frontfigurerna för brexit-kampanjen, såsom Boris Johnson, Liam Fox, Andrea Leadsom och Priti Patel.

””

Farväl till parlamentet

Under dagens veckoliga frågestund till premiärministern, som blir David Camerons sista, väntas han uppmana May att hålla fast vid att 0,7 procent av BNP ska gå till bistånd och försöka påverka sitt eftermäle bortom nederlaget i omröstningen om EU.

””

Efter Camerons besök i Buckingham Palace är det dags för Theresa May att göra samma färd och i sin tur möta drottning Elizabeth. Regenten kommer då att be May att bilda regering.

Annons

I går ledde David Cameron sitt sista regeringssammanträde och fick enligt sjukvårdsminister Jeremy Hunt "underbara hyllningar". Mötet ska ha varit mycket känslosamt. Theresa May kallade Cameron en "superb ledare av partiet och en superb premiärminister".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons