Annons
Nyheter

Larmet: Afghanska säkerhetsstyrkor krymper

Talibanrörelsen och andra väpnade grupper tar kontroll över allt större delar av Afghanistan, varnar amerikanska myndigheter, som samtidigt uppger att de afghanska säkerhetsstyrkornas kapacitet har minskat avsevärt.(TT)
Publicerad 1 maj 2018

Den särskilda generalinspektören för Afghanistans återuppbyggnad (SIGAR) målar i en rapport upp en dyster bild av säkerhetsläget i det svårt krigshärjade landet, i bjärt kontrast till Pentagons försäkran att USA-ledda Natostyrkor och afghanska armén gör stadiga framsteg i konflikten, som är inne på sitt sjuttonde år.

Det senaste året har afghanska armén och polisen tillsammans tappat tio procent av personalstyrkan, enligt SIGAR. Talibanerna och andra väpnade grupper beräknas samtidigt kontrollera eller ha inflytande över 14,5 procent av Afghanistans 407 distrikt - den högsta andelen sedan myndigheten började registrera data i slutet av 2015. Regeringen kontrollerar 56,3 procent, medan resten är omstridda.

Annons

I måndags genomfördes flera dödliga attentat runt om i Afghanistan. I Kabul dödades minst 25 personer i två självmordsdåd, däribland en fotograf från nyhetsbyrån AFP och ytterligare åtta journalister. I Kandahar i södra Afghanistan dödades elva barn då en bilburen självmordsbombare utlöste sin sprängladdning nära en kolonn med Natofordon, och i provinsen Khost sköts en BBC-reporter ihjäl av oidentifierade gärningsmän.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons