Annons
Nyheter

Livstid för ex-toppolitiker i Kina

En före detta toppolitiker i Kina har dömts till livstids fängelse för mutbrott. Sun Zhengcai tippades tidigare som aktuell för en av sju platser i politbyråns ständiga utskott.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Sun har varit medlem i politbyrån, det kinesiska kommunistpartiets 25-hövdade verkställande utskott, och var partiets företrädare i storstaden Chongqing. 54-åringen var då politbyråns yngste medlem, och sågs i vissa kretsar som en möjlig efterträdare till president Xi Jinping.

Han döms nu för att ha tagit emot motsvarande över 230 miljoner kronor i mutor, enligt domstolen i Tianjin. Rätten skriver i ett uttalande att alla pengar har konfiskerats.

Annons

Tillsammans med flera andra åtalades Sun, som har erkänt brott, för att ha tagit emot mutor för att hjälpa olika organisationer och individer med bland annat byggkontrakt.

Utredningen där domen ingår är en del i en större insats mot korruption som presidenten har beordrat. Över en miljon tjänstemän har straffats på olika sätt, och kritiker har kallat kampanjen för en politisk utrensning. Flera andra personer på ledande poster inom partiet har fått lämna politiken i samband med anklagelser om korruption.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons