Nyheter

Rättvisa och Greta för Löfven i EU

Greta Thunberg används som exempel när Stefan Löfven håller tal i EU-parlamentet. Statsministern vill att EU står upp för grundläggande principer - och ser inga bekymmer med en social pelare i samarbetet.(TT)
Publicerad 3 april 2019

När Löfven talade i EU-parlamentet i Bryssel på onsdagen blev han den nittonde i raden av stats- och regeringschefer i EU som sedan januari 2018 har tittat förbi för att ge sin syn på EU:s framtid.

””

Just värderingar var något han tryckte hårt på.

””

Värderingar

En särskilt stycke handlade om Greta Thunbergs insatser för att samla miljontals ungdomar i kampen mot klimatförändringarna.

””

Talet möttes överlag av tummen upp från parlamentets ledamöter och partigrupper. EU-kommissionens Valdis Dombrovskis passade till och med på att föreslå Sveriges "lagom" som en bra ledstjärna.

””

Svensk kritik

Den kritik som hördes kom i stället från de svenska ledamöterna på plats, där inte minst höger- och mittenpartierna starkt ogillar talet om en social pelare i EU.

SD:s Peter Lundgren anklagade Socialdemokraterna för att vilja flytta förhandlingsrätten mellan arbetsmarknadens parter till EU.

””
””

"Fel för EU"

Men Löfven håller inte med.

””
””

TT