Annons
Nyheter

Mäktiga krafter pressade Trump om Jerusalem

Påverkan från inflytelserika judiska donatorer, stöd från svärsonen Jared Kushner samt en vilja att "checka av" vallöften är sannolikt komponenter som spelade in i president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.(TT)
Publicerad 7 december 2017
””

Men den som sannolikt satt mest press på presidenten är den megaförmögna kasinomogulen Sheldon Adelson. Miljardären, vars far kom från en judisk familj med ukrainska och litauiska rötter, var den största givaren till Donald Trumps presidentvalskampanj med sin check på 25 miljoner dollar.

Bättre nu än senare

Annons

Ett viktigt skäl till stödet var Jerusalem. Det senaste halvåret har Adelson pressat Trump att leva upp till vallöftet via telefonsamtal och vid privata middagar, skriver tidningen The New York Times. Bland andra vicepresident Mike Pence och svärsonen och rådgivaren Jared Kushner har hejat på - liksom vissa evangeliska kristna grupper.

Kushner, som själv utövar den judiska tron, har Trumps uppdrag att blåsa liv i fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Nu är man nära ett utkast till fredsavtal, och Vita huset ansåg att det var bättre att lämna besked om Jerusalem nu än längre fram i en eventuell fredsprocess, enligt amerikanska medier. Och frågan skulle ändå upp på bordet nu, eftersom det var dags att skriva på det dokument som USA:s president varje halvår sedan 1995 undertecknat, som skjuter den redan beslutade ambassadflytten från Tel Aviv till Jerusalem ytterligare ett halvår framåt.

Uppfyller löfte

Till skillnad från Kushner rapporteras både utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister Jim Mattis ha motsatt sig beslutet, skriver bland andra webbtidningen Politico. De oroar sig för geopolitiska effekter samt att det eldar på USA-kritiska röster i regionen.

Inrikespolitiskt lär beskedet befästa de politiska klyftorna, med kritik från demokrater och bland annat sekulära judar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons