Annons
Nyheter

Mandelas ex-fru förlorade i domstol

Nelson Mandelas exfru Winnie Madikizela-Mandela har förlorat ett mål där hon hävdat äganderätten till den förre sydafrikanske presidentens lantliga egendom i Qunu i Östra Kapprovinsen.(TT)
Publicerad 7 april 2016

Nelson Mandela , som begravdes i Qunu i december 2013, tillbringade en stor del av sin barndom i orten och han återvände regelbundet till sin egendom där efter att han pensionerat sig.

Den gamle frihets- och antiapartheidhjälten testamenterade sitt Qunui-hus till familjestiftelsen, men hans ex-hustru har hävdat att det tillhör henne eftersom huset köptes 1989 medan de båda ännu var gifta.

Annons

Paret gifte sig 1956 och skiljde sig 1996.

"Familjen är tacksam att den här historien nu är över och är övertygad om att Winnie kommer att acceptera domen", kommenterade Mandelafamiljen torsdagens dom i ett uttalande.

"Det är djupt beklagligt att denna utmaning mot hans sista vilja kommer från någon med en sådan ställning och närhet till familjen", står det vidare i uttalandet.

I Nelson Mandelas testamente, där Winnie Madikizela-Mandela inte nämns, står det att hans önskan är att Qunu-egendomen "används av min familj i syfte att bibehålla familjen Mandelas sammanhållning".

Efter att han skiljt sig från Winnie gifte sig Nelson Mandela 1998, med Graca Machel, som då var änka efter Moçambiques förre president Samora Machel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons