Annons
Nyheter

Mandelas resa över

Nelson Mandela begravdes i dag i sin barndomsby Qunu.
Nyheter • Publicerad 15 december 2013
Foto: Scanpix

Den sydafrikanska flagga, som kistan varit svept i, togs bort innan kistan sänktes ner i marken, rapporterar AFP. Därefter tog en privat, traditionell begravningsceremoni vid.

Dessförinnan hade 4 500 gäster samlats för en begravningsceremoni i ett jättetält som rests intill. För de tiotusentals tillresta hade storbildsskärmar satts upp.

Annons

Flera anföranden hölls. Bland annat av en av Mandelas närmaste vänner, Ahmed Kathrada, som fick en varm applåd när han gick upp på podiet för att tala om sin tid tillsammans med anti-apartheidkämpen.

Ahmed Kathrada hölls fängslad i 26 år av apartheidregimen och Mandela i 27 år, majoriteten av dem på fängelseön Robben Island.

Malawis president Joyce Banda höll vad som inte kan beskrivas som något annat än ett rungande hyllningstal till sin mentor Nelson Mandela, när det var dags för henne att hålla sitt begravningsanförande.

President Jacob Zuma inledde sitt anförande med att brista ut i sång. Sedan höll han ett långt tal där han bland annat sade att det nu åligger alla sydafrikaner att föra Nelson Mandelas arv vidare.

- Sydafrika kommer att fortsätta att resa sig, sade Zuma inför de uppskattningsvis 4 500 åhörarna i tältet.

Bland gästerna fanns bland andra Storbritanniens prins Charles, den amerikanske människorättsaktivisten Jesse Jackson och programledaren Oprah Winfrey. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven, Norges förre statsminister Jens Stoltenberg och den brittiske företagsledaren Richard Branson var också på plats i Qunu.

Det var till slut också Mandelas vän, den förre ärkebiskopen Desmond Tutu. Fram till i går kväll var det oklart om Tutu skulle delta, han har en spänd relation till ANC och sade sig inte ha fått någon inbjudan till begravningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons