Nyheter

Många magsjuka av romansallad från Arizona

Fem människor har mist livet och nära 200 har insjuknat i USA sedan de ätit romansallad infekterad med E. coli-bakterier, rapporterar amerikanska medier. Enligt landets smittskyddsmyndighet CDC har ytterligare 25 personer blivit sjuka sedan den förra rapporten den 16 maj.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

Fem människor har mist livet och nära 200 har insjuknat i USA sedan de ätit romansallad infekterad med E. coli-bakterier, rapporterar amerikanska medier. Enligt landets smittskyddsmyndighet CDC har ytterligare 25 personer blivit sjuka sedan den förra rapporten den 16 maj.

Smittan har spårats till romansallad odlad i Yuma i Arizona, som dock inte längre finns i affärer eller på restauranger. Bland symptomen märks blodiga diarréer, feber, kramper, illamående och kräkningar.

I Sverige kallas infektioner orsakade av E. coli-bakterier för Ehec, enligt Folkhälsomyndigheten. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga att den kan överföras mellan djur och människa. Det är vanligt att den sprids via nötkreatur men även genom förorenade livsmedel eller vatten.

TT