Nyheter

Överlevande söks efter dödligt skalv i Japan

Skalvet i norra Japan har lett till minst elva dödsoffer. Samtidigt saknas tiotals människor sedan hus begravts i kraftiga jordskred. Jordbävningen natten till torsdagen lokal tid utlöste omfattande jordskred som slet sönder hus i bergssluttningar i mindre samhällen på landsbygden.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Jordbävningen natten till torsdagen lokal tid utlöste omfattande jordskred som slet sönder hus i bergssluttningar i mindre samhällen på landsbygden.

””

Tv-bolaget NHK rapporterar att elva personer har bekräftats omkomna efter jordskalvet sydost om Sapporo på den nordliga ön Hokkaido. Dessutom saknas över 30 personer.

Omkring 300 människor skadades i skalvet, men de allra flesta lindrigt.

"Gör vårt bästa"

Omkring tre miljoner hushåll i regionen blev utan el efter jordbävningen. Det beräknas ta minst en vecka tills alla återfår strömmen. Men omkring tolv timmar efter skalvet hade delar av elförsörjningen åter börjat fungera.

””

Nära 20 000 räddningsarbetare har satts in, och lika många är på väg att ansluta.

””

Fler skalv?

Huvudskalvet har uppmätts till en magnitud på 6,6. Regionen har även skakats av en rad kraftiga efterskalv. Myndigheterna varnar för att det kan komma ännu fler.

””

Samtidigt som räddningsarbetet pågår efter skalvet håller Japan på att städa upp efter den värsta tyfonen som drabbat landet på 25 år. Ovädret slog till mot västra Japan på tisdagen, och har lett till minst elva dödsoffer.

TT