Annons
Nyheter

Människorättsaktivister gripna i Saudiarabien

Två kvinnliga människorättsaktivister har gripits i Saudiarabien, skriver Amnesty. Trots att landet på vissa håll är inne i en period av modernisering löper politiska aktivister fortfarande hög risk att utsättas för repressalier från statsmakten.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

Det är aktivisterna Samar Badawi och Nassima al-Sada som har frihetsberövats. Enligt uppgifter till människorättsgruppen Amnesty International skedde gripandena tidigare i veckan.

"Denna nivå av förföljelse av människorättsförsvarare i Saudiarabien saknar motstycke och visar att myndigheternas repressiva hållning är långtifrån över", säger Lynn Maalouf, Amnestys utredningschef i Mellanöstern, i ett uttalande.

Annons

Reseförbud

Exakt vad de anklagas för är oklart, men både Badawi och al-Sada har sedan tidigare straffats för sin politiska aktivism. Badawi blev belagd med reseförbud 2014 och greps 2016, misstänkt för att ha drivit ex-mannens, aktivisten och advokaten Waleed Abu al-Khair, Twitter-konto under hans tid i fängelse. Hon är dessutom syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi, som 2014 dömdes till tio års fängelse 1 000 piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och förolämpat islam.

Även al-Sada har drivit frågor gällande politiska fri- och rättigheter i Saudiarabien under lång tid. Hon ställde upp i lokalvalen 2015, men blev senare förbjuden från att delta. Liksom Badawi har även al-Sawa belagts med reseförbud.

Flera fängslades

Kvinnors situation i Saudiarabien är en ständig källa till kritik mot regimen. En fråga som ofta uppmärksammas är det faktum att landets kvinnliga befolkning behöver en så kallad manlig beskyddare för att fatta vissa beslut.

Landets kronprins Mohammed bin Salman har aviserat och genomdrivit flera reformer, vilket bland annat innebär att det sedan numera är tillåtet att för kvinnor att köra bil. Kort innan beslutet trädde i kraft 24 juni fängslades dock flera av de aktivister som kämpat för att tillåta kvinnlig bilkörning, något som grumlade bilden av ett mer modernt och progressivt inriktat Saudiarabien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons