Nyheter

Martelly lämnade sin post i Haiti

Haitis president Michel Martelly avslutade sin presidentperiod utan att kunna lämna över makten till en efterträdare. Den avgående presidenten tackade i ett tal dem som har följt honom under hans fem år långa presidentperiod. Han försvarade också sin familj som har anklagats för förskingring.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Haitis president Michel Martelly avslutade sin presidentperiod utan att kunna lämna över makten till en efterträdare.

Den avgående presidenten tackade i ett tal dem som har följt honom under hans fem år långa presidentperiod. Han försvarade också sin familj som har anklagats för förskingring.

Tack vare en sista minuten-överenskommelse kunde han lämna över makten till en provisorisk regering, något som välkomnades av bland annat Ban Ki-Moon. FN-chefen uppmuntrar alla aktörer att främja åtgärder som syftar till att främja lugn och stabilitet. Dessutom bekräftade han FN:s stöd till det haitiska folket och dess demokratiska strävanden, uppger FN-chefens talesman.

Överenskommelsen ska göra att landet slipper hamna i ett maktvakuum i och med tidigare presidenten Michel Martellys utträde.

Presidentvalet skulle ha hållits den 24 januari. Men omröstningen ställdes in eftersom man befarade upplopp och oroligheter.

TT