Nyheter

Över 500 mördade i våldsamt Chicago

Över 500 personer har mördats i den amerikanska storstaden Chicago i år - betydligt fler än i fjol och fler än i New York och Los Angeles sammanlagt. Polischef Eddie Johnson säger att våldet gror i utsatta stadsdelar, där människor inte har hopp om framtiden.(TT)
Publicerad 7 september 2016
””
””

Ljusvakor

Polisen misstänker att de senaste skjutningarna rör sig om hämnduppgörelser i samband med gängbråk. De cirka 500 morden är med råge fler än fjolårets 473 under hela året. Hittills i år har cirka 6 000 illegala vapen beslagtagits. I Chicago har ljusvakor, bönestunder och konserter efter mord blivit en del av gatubilden, rapporterar amerikanska medier. Bedömare fruktar att antalet mord är på väg mot 1990-talets rekordnivåer, då cirka 900 personer mördades årligen.

Just Chicago är en av 26 större städer i USA där polismyndigheterna rapporterar att antalet mord ökar, enligt tidningen The Washington Post. Andra våldsdrabbade städer är bland andra Orlando i Florida, Arlington i Texas och San José i Kalifornien. New York däremot rapporterade fem procent lägre brottslighet under sommarmånaderna, jämfört med i fjol, skriver nyhetsbyrån AFP.

Färre mord

De drabbade städerna anses dock vara ett undantag. I USA i stort har mordstatistiken minskat i decennier. Enligt den senaste nationella statistiken från 2013 mördades 16 121 personer i landet, eller 5,1 per 100 000 invånare, enligt folkhälsomyndigheten CDC. Motsvarande siffra i början av 1990-talet var över 9 personer per 100 000 invånare, enligt Death Penalty Information Center som för årlig statistik.

Det ökade våldet i vissa städer skuggar dock den pågående presidentvalskampanjen. Både Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump har lovat att göra utsatta statsdelare säkrare.

TT