Nyheter

Moskva stänger ner Amnestykontor

Människorättsorganisationen Amnestys Internationals kontor i Moskva har spärrats av utan förvarning. Anledningen är fortfarande oklar - men nedstängningen sker dagen efter det att organisationen kritiserat behandlingen av en fängslad regeringskritiker.(TT)
Publicerad 2 november 2016

När de anställda hos Amnesty International kom till jobbet i den ryska huvudstaden på onsdagsmorgonen kunde de inte ta sig in till kontoret. Låsen hade bytts ut och strömmen stängts av. Dörren var förseglad med ett papper som upplyste de anställda om att kontoret tillhör den ryska staten - vilket inte kom som en överraskning för organisationen som hyrt lokalen av lokala myndigheter i över 20 år.

””

Kräver svar

När TT når Nikitin över telefon är han och de fyra andra anställda på kontoret på väg till fots mot de lokala myndigheterna i jakt på svar. Han försäkrar att de uppfyllt sina skyldigheter som hyresgäster.

””

Amnesty International kritiserar regelbundet ryska myndigheter för att kränka de mänskliga rättigheterna. Senast i tisdags slog organisationen larm om att den Kremlkritiska aktivisten Ildar Dadin misshandlats och hotats i fängelse.

Jobbar hemifrån

Människorättsorganisationer som får utländsk finansiering och som kritiserar Kreml har utsatts för omfattande påtryckningar från myndigheter de senaste åren. De måste registrera sig som "utländska agenter" - en lag som människorättsorganisationer anser har införts för att tysta oberoende röster.

””
””

TT