Nyheter

Murmeldjuret Phil är säker - vintern stannar

I dag var det åter dags för väderoraklet Punxsutawney Phil att säga sitt om när våren kommer till USA. Tyvärr levererade det berömda skogsmurmeldjuret inga glada besked för värmetörstande amerikaner. Phil från Punxsutawney har sagt sitt: vintern stannar ytterligare sex veckor i USA.(TT)
Publicerad 2 februari 2018

Phil från Punxsutawney har sagt sitt: vintern stannar ytterligare sex veckor i USA. Den lilla staden i Pennsylvania har låtit den ludna krabaten spå vädret den 2 februari varje år sedan 1887.

Principen är enkel: om Phil inte ser sin egen skugga när han kommer ut ur sitt bo lurar våren runt knuten. Men om han i stället får syn på sin skugga och springer tillbaka in i boet håller vintern i sig i ytterligare sex veckor.

De amerikaner som längtar efter vårvindar behöver dock inte nödvändigtvis oroa sig. Phil har nämligen haft fel i sina väderutsägelser i drygt hälften av fallen sedan 1988, visar siffror från USA Today.

Phil är inte det enda skogsmurmeldjuret som siar om vädret - liknande evenemang anordnas även i bland annat West Virginia och Ohio. Men Phil är tveklöst den mest kände efter att ha varit med i filmen "Måndag hela veckan" från 1993.

TT