Annons
Nyheter

"Mystisk aktivitet" tyder på ubåtar

Främmande ubåtar kan ha siktats i danska farvatten. Händelser vid Bornholm, när den svenska kusten, och Kalundborg, på västra Själland, under det senaste året tyder på det, avslöjar tidningen Jyllands-Posten.(TT)
Publicerad 3 april 2016

Främmande ubåtar kan ha siktats i danska farvatten. Händelser vid Bornholm, när den svenska kusten, och Kalundborg, på västra Själland, under det senaste året tyder på det, avslöjar tidningen Jyllands-Posten. Danska försvaret har bedömt observationerna, som kommer från erfarna sjömän, som högst trovärdiga och har genomfört flera hemliga operationer för att få klarhet i vad som skett.

I ett fall från i mars i fjol rör det sig om en möjlig miniubåt som siktats från forskningsfartyget "Dana" söder om Bornholm, även om det inte har kunnat bevisas.

Annons

En annan observation från Kalundborg bedöms "mycket trovärdig" i en hemligstämplad rapport. Då rammade en slags sond på forskningsfartyget "Aurora" något i vattnet. Den lyckades ta en sonarbild som visar ett "120 meter lång massivt objekt", på cirka 45 meters djup.

Händelsen fick försvaret att skicka tre örlogsfartyg till området "för att observera och visa närvaro".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons